Blog
Küflü Peynir Yenir mi?
Küflü Peynir Yenir mi?
Ülkemizde yaygın olan küflü peynir yeme alışkanlığı ve tüketimi, bazı kişilerde “küflü peynir yenir mi” sorusu merak uyandırıyor. Elbette küf tutan her peynir yenilebilir özelliğe sahip değildir. Her küflü peynir yenilebilir özellikte ve faydalı olmayabilir. Örneğin; krem peynir, süzme peynir, brie gibi peynirlerin küflü hali sağlık için zararlıdır. Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir. Özellikle gebeler, migren atağı döneminde olanlar, kemoterapi alan hastalar bu tip peynirleri asla yememelidir. Her küflü peynir yenir mi diye merak edenlere için; Erzurum göğermiş peynir, Fransızlar’ın rokfor peyniri, İngilizler’in blue cheese peyniri, İtalyanlar’ın gorgonzola peyniri besin değeri yüksek küflü peynir çeşitlerindendir. Ülkemizde de özellikle Erzurum, Sivas, Kars, Ardahan ve Erzincan; küflü peynir üretiminin en yaygın olduğu bölgelerdir. Küflü lor peynir çeşitleri, Erzurum göğermiş küflü civil peynir gibi peynirler iyi koşullarda üretildiği sürece oldukça sağlıklıdır. Ve ayrıca bu peynirlerin besleyici özelliği de oldukça yüksektir.
Hergün küflü peynir yemek faydalı mıdır? Günlük beslenmede; bir yumurta miktarında yani yaklaşık 30 gram kadar küflü peynir tüketebilirsiniz. Bu peynirlerin yapılırken özellikle hijyenik sütler seçilmelidir. Bunun dışında ise olgunlaşma döneminde sıcaklık ve nem ayarının iyi yapılması gerekiyor. Olgunlaşma evresinde bu peynirler; ya mahzenlerde ya da toprak küplere basılmış bir şekilde külde ya da toprakta bekletiliyor. Olgunlaşma dönemi en az 3 ay küflü peynirde bu dönem sonunda, göğermiş bir kısım oluşuyor. Küfünde mavimsi, yeşilimsi tonlar oluyor. Şu noktaya çok dikkat etmemiz gerekiyor ki peynirlerde özellikle kırmızı, siyah ve bej renkli küfler varsa bu küflü peynirleri kesinlikle tüketilmemelisiniz.
Küflü Peynir Zararlı mı?
“Küflü peynir zararlı mı” sorusunu merak edenler için; sağlığa yararlı olduğu kadar zararlı da olabiliyor. Her peynir çeşidinde oluşan küf, oluşum şartlarına göre de değerlendirilmelidir. Sağlıksız koşullar altında üretilen küflü peynirler kanser riski taşıyabiliyor. Burada önemli nokta; penisilin etkisi yaratan sağlıklı küf ile zararlı küfü ayırt edebilmektir. Bu nedenle; Kısaca küflü peynir zararlı mı sorusunu açıklamak gerekirse; yeşil renkli küf yararlı olan küf çeşididir. Bununla birlikte beyaz, kırmızı ve siyaha yakın koyu renkli küfle kaplanan peynirler, tüketim için uygun değildir.
Halk arasında; küflü peynirlerin antibiyotik etkisi oluğunu inanışı oldukça yaygın. Ancak bu durum laboratuvar ortamında belli olabilecek bir durumdur. Her küflü peynirin antibiyotik özelliği içermeyeceğini lütfen unutulmayalım.